Hírek

Elérhetőségek

A 2018. évi fejlesztésekkel jelentős előrelépés történt településünk fejlődésében

Tisztelt nyírábrányi Lakosok, Tisztelt Olvasó!

 

A cím önmagáért beszél. Olyan tényt közöl a legelején, amely vitathatatlan azoknak az embereknek a számára, akik nyitott szemmel járnak a településünkön, legyen az itt élő vagy akár idegen.

Az előző évek erőfeszítéseire épülő 2018. évi munka eredménye, hogy beteljesülni látszik mindaz, ami a polgármesteri programban és az önkormányzat gazdasági programjában is megfogalmazásra került.

A fejlesztéseink elérésének és megvalósításának stratégiája, hogy a szűkös saját bevételek miatt a 100%-ban támogatott lehetőségekre pályázzunk, így a szűkös saját források ellenére is azokat a nagyon fontos feladatokat, fejlesztéseket is meg tudjuk valósítani, amelyekre nincs pályázati lehetőség.

A teljesség igénye nélkül csak a legfontosabb fejlesztéseket szeretném feleleveníteni 2014-től 2018-ig, hogy láthatóvá tegyem, hogy hol is tartunk ebben a ciklusban.

Talán a leglátványosabb és legszembetűnőbb fejlesztésünk a közvilágítás „ledes” korszerűsítése, mely mennyiségében és minőségében is magasan felülmúlja az előző közvilágítást. Emellett dekoratív megvilágítást kapott a Kastély és a templomaink is, de a sportolási körülmények javítását szolgálják a sportpályán elhelyezett reflektorok is.

A másik, mindenki megelégedését szolgáló útfelújítási programunk keretében ebben a ciklusban eddig felújításra került a Hajnal u. egyirányú szakasza, a Buszforduló, Az Iskola utca betonozott része, a Petőfi utca és 2018-ban a József A. utca. Az Iskola u. mellé teljes hosszában járdát építettünk és az Iskola u. vízelvezetését is megoldottuk. A buszfordulóban a gyalogosforgalom biztonságát javító zebrát létesítettünk. A Mester utca, Víz utca, útalapjait martaszfalttal és emulzióba szórt és hengerelt zúzottkővel zártuk le. A Széchenyi utca is emulziós bevonatba hengerelt zúzottkővel lett borítva. Törtbeton útalapokat létesítettünk a Pergőben, a Vágóhíd úton. A járdaépítéseket tovább folytatva elkészült a Petőfi utca járdaterve és a megvalósításhoz szükséges járdalapok legyártása is megtörtént. Sajnos a közfoglalkoztatás keretében már nem tudjuk a járdaépítést megoldani ezért mindenki,- de elsősorban a Petőfi utcán lakók türelmét kérve- célszerű kivárni a „Magyar Falu Program” pályázati kiírását mely ez évben fog megjelenni és a járdaépítéseket is támogatja. A Rákóczi utca meglévő járdaszakaszának felújítására szintén legyártottuk a járólapokat ez évben, és jövőre további 6.500 db elem legyártást terveztük be. Az Árpád, Hunyadi, Határőr utcák felszíni vízelvezetését burkolt medrű árkok építésével javítottuk. A Jókai utca felszíni vízelvezetéshez is elkezdtük az elemek legyártását és ennek megvalósítására szintén lesz pályázati lehetőség ez évben. Az utjaink és köztereink parkosítása folyamatos volt, kiemelt figyelmet fordítottunk a Vasútállomás és Református templom előtti közterületekre és a Határátkelőre. A közlekedésünk minőségét jelentősen javította a Nyírábrány-Nyíradony összekötőút felújítása, melyet ez évben a Budaábrányi és a Rákóczi út felújítása is követni fog.

Az ivóvizünk arzénmentesítése megtörtént, így az egészséges ivóvízellátás biztosított és közel 1 km-es nyomóvezeték cserével és a 3 km vízvezeték építéssel mindhárom kút a szűrést követően csatlakozik az ellátó rendszerre.

Erdei kilátót, erdei tanösvényt, játszótereket építettünk, felújítottuk a Tájházat, hogy látogatottabbá együk településünket.

A 2018-ban megvalósult és elkezdődött beruházásaink mérföldkövet jelentenek településünk életében.

Az energetikai korszerűsítéseink a már meglévő napelemek és napkollektorok bővítésével, az Önkormányzati épületek és intézmények teljes körű energetikai korszerűsítésével valósultak meg. Így újult meg a Polgármesteri hivatal, a Nyírábrányi Közösségi Tér és Könyvtár, a Családsegítő Szolgálat, a Honestas Idősek Otthona és a budaábrányi 2.számú Orvosi rendelő és védőnői szolgálat. Az épületek szigetelése, nyílászáróinak cseréje és fűtésének korszerűsítése mellett az épületek akadálymentesítése is megvalósításra és kijavításra került. A beruházások működési kiadásokat csökkentő célja mellett ezek a középületek „megszépültek” és ezeket az épületeket használó lakosok, dolgozók komfortérzete is javult.

A településünk jövője szempontjából két meghatározó feladatellátáshoz sikerült felújítás és új építés útján az elhelyezési feltételeket biztosítani, az új Óvoda épület és a Mini bölcsőde kialakításával. Az óvodai elhelyezés körülményeinek javítása mind a gyerekeink, mind a dolgozóink élet és munkakörülményeit jelentősen javítani fogják. A szép, új és a kor követelményeinek, elvárásainak megfelelő feltételek jelentősen hozzájárulnak a nevelés színvonalának emeléséhez. A gyerekeink testneveléséhez az új óvodában például tornaterem, az egyéni képességek javításához és fejlesztéséhez fejlesztő szoba is rendelkezésre fog állni, de az orvosi vizsgáló is helyt kapott az új épületrészben. Végre az óvodapedagógusok, a nevelő munkát segítők és a vezető óvónő munkavégzéséhez is emberi körülményeket sikerült biztosítani. A bölcsődei elhelyezést azoknak a gyerekeknek kell biztosítani, akiknek a szülei a megélhetési körülmények javítása, vagy munkahelyük megtartása miatt hamarabb szeretnének munkába állni.

Tovább bővült az Önkormányzat eszközparkja is. A korábban beszerzett új AMS és MTZ traktor, a billenős pótkocsi mellé homlokrakodót, nagy teljesítményű grédert, és árokásót is sikerül beszerezni pályázati úton és a START munkaprogram bevételeinek visszaforgatása révén. Ezeket az eszközöket hatékonyan tudjuk használni mind a mezőgazdasági START programban és a településüzemeltetési feladatok ellátásához is.

A közfoglalkoztatás szervezése révén sok család megélhetését sikerült könnyíteni, járási szinten átlag felett teljesítettünk. Az értékteremtés a közétkeztetéshez az alapanyagok megtermelésével, a környezetünk tisztaságának, rendezettségének fenntartásával, az intézmények működésének segítésével, a betonelemek gyártásával valósult meg.

A településen az étkeztetést helyben kizárólag a Nyírábrányi Önkormányzati Konyha biztosítja a gyerekek, a dolgozók, a szociális étkezést igénylők és a vendégebédet rendelő lakosok részére. A konyha felújítása is megtörtént 2018-ban és ezáltal teljesen új vízelvezetést, fal és padlóburkolást, légtechnikai berendezést és festést kapott a konyha. Az eddig is folyamatos konyhatechnikai eszközbeszerzés is bővült az alapanyagok főzésre történő előkészítését, adagolását, melegen tartását, hűtését szolgáló eszközök, valamint az ételszállítást szolgáló autóbeszerzés által. A Népkonyha államilag finanszírozott ellátásához immár második éve biztosítjuk a működtetéshez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, egyszeri meleg étkezést és jelentős segítséget nyújtva ezzel a rászoruló lakosoknak.

A vidékfejlesztési pályázatokon a gépbeszerzés mellett sikeresen pályáztunk a Termelői és árupiac továbbfejlesztésére, a zártkertek megközelítésének javítására és zártkerti zöldség és gyümölcstermelés beindítására, a vidéki közösségi élet kiszolgálását segítő épületfelújításra is. A zártkerti pályázatunkat szinte teljesen megvalósítottuk 2018-ban, fél hektár bekerített szőlőt telepítettünk a gyerekétkeztetéshez szükséges gyümölcsbiztosítás választékosságának bővítésére. A megközelítést az útalap és a földút karbantartásával, ároképítéssel javítottuk. A munkálatok ez évben terepegyengetéssel és a kordonrendszer kialakításával fejeződnek majd be. A Bagaméri úton a Közösségi ház kialakítása elkezdődött és a napokban indul a Piac bővítésének közbeszerzése is.

Az Orvosi Ügyeleti feladatok ellátására egy új terepjáró beszerzését indítottuk el 2018-ban, a gépjármű leszállítását Március hónapra igazolták vissza. A védőnőink kérésére mozgáskoordinációs terápiára biztosítunk lehetőséget a kisbabák számára.

A közösségi élet javítását célzó infrastrukturális és humán jellegű pályázatink is sikeresek voltak, így 2018-ban nagyon sok pályázatot tudtunk elindítani és megvalósítani.

Először is, ismételten felújítottuk a Közösségi tér pincéjét, azzal a céllal, hogy a „Tanulást segítő infrastruktúra fejlesztés Nyírábrányban” című pályázatunk számára az elhelyezés feltételeit biztosítsa.

„Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása”projekt keretében kertbarát ismeretterjesztő előadások, egészséges életmód szakkör, helytörténeti kutatóklub, hímző szakkör és két korcsoportban néptánc művészeti oktatás folyik. 

A humán kapacitások fejlesztése projekt keretében a gyerekeknek több korosztályra bontásban a teljesség igénye nélkül az alábbi lehetőségegeket biztosítjuk: tartásjavító mozgásos játékok, zeneovi, tudatos pénzügyi magatartásra nevelés, ökotudatosság fejlesztés, alap és kulcskompetencia fejlesztését célzó játékos foglalkozások, egészségügyi fejlesztő programok, digitális kompetencia képzés. Az egészséges táplálkozás egészségtudatosság növelését célzó programokon túl a humán területen dolgozók szakmai fejlődése érdekében a szakmai találkozókon lehetőséget biztosítunk a tapasztalatok átadására, valamint idegen nyelvi és diplomamentő nyelvi képzés is indul.

„A humán szolgáltatások fejlesztése a Nyíradonyi Járásban” pályázat keretében olyan szolgáltatásokat biztosítunk a programban résztvevők számára, amely célja az egyének fejlesztése és a családban jelentkező problémák megoldásához is segítséget nyújt. Ezek a szolgáltatások az egyéni fejlesztési tervekre alapozottan mentori segítséggel az alábbi keretek között érhetők el: Közösségben Egymásért Klub, Tudatosabb Életért, Klub, Ifjúsági Klub, Diákszövetség, Szívességbank, Egészségőr szolgáltatás a mentor és a vezetők, szervezők segítségével. A programban a részvevők alapkompetencia fejlesztése mellett, vásársáli utalványokkal a családok anyagi helyzetének javítása és az életkörülmények szempontjából alapvető szükségletek megteremtése a cél. A tanulmányi ösztöndíj célja a fiatalok motiválása a jobb tanulmányi eredmények elérésében, a megyei ösztöndíj pedig a munkaerő megyében maradását szolgálja elsődlegesen. A Klubfoglalkozások nyitottak, a település valamennyi fiatalja számára biztosított a szabadidő célirányos és hasznos eltöltése.

Az „Egészségfejlesztési iroda létrehozása a Nyíradonyi Járásban” projekt célja a lakosság egészségi állapotának felmérése, vizsgálatok és szűrések tartása, felvilágosítás és tanácsadás.

A szegregált élethelyzetek felszámolása, javítása érdekében két pályázatot is készítettünk és az Önkormányzat külföldi kapcsolatainak építésével tovább szeretnénk növelni az esélyeinket az uniós támogatások elnyerésére.

Ebben az évben szeretnénk a fejlesztéseink ütemét tartva megvalósítani a kitűzött célokat!

Mindenkinek azt kívánom, hogy jó erőben és egészségben használja mindazt, amit eddig elértünk!                              

                                                                                                                                                      Nyíri Béla

                                                                                                                                                   polgármester